torsdag 31 oktober 2013

Delsålt Danske Bank, köpt BankNordik

Danske Bank kom in med Q3-rapport idag som inte imponerade. Det som jag framförallt stör mig på är.
1. Att tradingintäkten kunde variera så pass mycket som den gjorde (ner 75% från ett kvartal till ett annat)
2. Att nedskrivningarna kommer att öka de närmaste 5-kvartalen med totalt upp till ~800 miljoner ddk istället för att minska (p.g.a att de i praktiken avvecklar den irländska bolåneavdelningen) - vilket ger typ +20% i nedskrivning per kvartal under 2014.
3. De har tappat en hel del kunder och verkar konstant byta ut folk på olika ledningspositioner. 

Detta sammantaget med att Danske Bank är ganska högt värderat. EPS(e)2013 runt 5,5% i earnings-yield gör att jag idag valde att sälja av 2/3 (180 aktier) av mitt innehav i Danske Bank till kurs 127,3 DDK. Samtidigt valde jag att öka i BankNordik med ungefär 60% (102 aktier för 143 DDK) av beloppet där jag bedömer att earnings-yielden kommer landa på för EPS(e)2013 någonstans mellan 9,5%-11%. Resterande likviditet kommer jag att behålla inför Q3-rapporterna för Drillcon och BankNordik.

2 kommentarer:

 1. Det är väl det som är det luriga med att bedöma vinster i bankerna, tradingen kan slå rätt yrket beroende på hur marknaden varit och hur det sett ut i stort. Något som banken i sig har svårt att påverka. Räntenettot är väl egentligen det som är det viktiga när man tittar på bankrapporterna. Kvalitén på resultatet skall vara bra på rätt ställen. Men jag håller med dig om rapporten i stort.

  Mvh

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det så. Trodde nog dock inte att det varierade så pass mycket som det visade sig i q3-an. Dålig research av mig!

  BankNordik, vad jag kan se har ingen specifik tradingavdelning så hoppas jag slipper den delen här.

  För mitt grundcase bygger ju på att impairments ska ner men att verksamheten i övrigt ligger ungefär samma.

  SvaraRadera