fredag 13 september 2013

Räntor Räntor Räntor

Ingen intresserar oss bolånehavare så mycket som räntor. Så tänkte att jag skulle göra ett inlägg om det. Nedan följer två historiska grafer (data från riksbanken och handelsbanken). Den ena visar listpriser på vad bolånekunderna erbjuds och den andra visar priset på vad statens obligationer säljs för.


Fotnot: Notera dock att detta är utan "ränterabatt" så variansen kan vara mycket större än vad som syns på grafen.Två saker som jag noterar är (1) vad väl de korrelerar. Dvs bolånetagaren får betala en premie på statens ränta i alla lägen (2) vad låg 5-års obligationen var fram till dec 2012.

Det här kan tänkas som självklarheter. Framförallt då avkastningskrav (wacc), inom rådande ekonomisk teori, alltid sätts som en premie på den riskfria räntan (stadsobligationer). Men det som gör det hela så intressant är ju att statens finanser förbättras avsevärt de senaste tio åren vilket gör att bolånerallyt delvis beror på att staten hela tiden blivit mindre skuldsatt och kan låna billigare. Och den ränterabatten har sedan överförs till bankerna som överfört det till bolånehavarna.

Så frågan man kanske ska ställa sig är. Hur kommer stadsfinanserna att utvecklas framöver? Vilken riskpremie kommer man att kräva den svenska staten när överskottsmålet tummas i kanten med?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar