onsdag 5 juni 2013

Kommentar - Ratos preferensaktier

Ratos ligger fram till onsdag 12 juni ute med ett erbjudande om att teckna preferensaktier för 6,8% i effektiv ränta (per år fram till 2017).

Är det en bra idé? Nej, är mitt korta svar.

Preferensaktier är i grund och botten en obligation som marknadsförs i skepnaden av en aktie. Men, om räntorna exempelvis går upp får du mindre betalt för preferensaktier (då de prissätt som obligationer) och om bolagets vinst ökar har du inte rätt till ökningen. Du får din fördefinierade utdelning under perioden och när den är slut har du rätt att växla in din aktie mot kontantbetalning. Buffet brukar säg att preferensaktier är det sämsta av två världar och att de endast är köpvärda vid extremt lågt pris.

Så är priset extremt lågt? Nej, det är det inte.

Totalt kommer runt 830 000 preferensaktier att ges ut. Det är 0,26% av totalt antal aktier. Vilket i praktiken betyder att utdelningen för A- och B-aktier inte påverkas av preferensaktierna.

Med en utdelning på 3 kr per aktie (5,50 kr per aktie förra året) ger det en oförändrad direktavkastning på 5,3% för B-aktierna.  För 1,5% mer i ränta per år riskerar du att åka på en nit om ränteläget går upp och om Ratos skulle resa sig från askan och få upp flödet på vinsten om något år så kommer du stå vid sidan av med din trähäst och se hur de andra barnen köper nya cyklar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar