tisdag 18 juni 2013

Ändrade riskvikter för Danske bank

Danske bank släppte ju en pressrelease igår angående ändrade riskvikter (eller påbud från danska FSA).

Om ni inte redan har läst om de klicka här

Kortfattat det som har hänt är att de lån som danske bank har gett ut anses "mer riskfyllda" än vad som tidigare bedöms. Därför bör nu danske bank härefter binda mer equity (kapital). Totalt gav CFO:n ett estimate på cirka 10-15 miljarder DDK på lång sikt tidigare idag. Och det är ju inte bra kan man tycka så kursen har gått ner kraftigt idag. Men hur illa är det egentligen?

Ett räkneexempel:
Eftersom de riskvägda tillgångarna har ökat med 100 miljarder kan man förenklat säga att de över natten "lånat ut" 100 miljarder extra utan att de kan få något ränta på de pengarna. Och om räntediffen är runt 1% ger det cirka 1 miljard mindre i intäkter per år. Och med runt 1 miljard aktier ger det runt 1 kr / aktie mindre i vinst.

Men, då de håller mer i equity som buffert mot deras debt borde de kunna få bättre villkor på deras upplåning. Hur står den vinsten är vet jag inte men säg att den kanske tar bort den negativa effekten med runt 50% på lång sikt?

Summa blir runt 0,50 kr / aktie i långsiktigt mindre vinst. Med ett p/e på 12 ger det runt 6 kr mindre i målkurs vilket motsvarar typ dagens kursfall på 6,8 kr per aktie. Så det låter väl rimligt om man tror att aktiepriset alltid motsvarar värdet av bolaget vid varje given tidpunkt. 

Men om man tror som jag att danske bank borde stå i runt 180 kr istället så blir ju fallet "lite silly" som Buffet hade sagt då bolaget fortfarande är värd väldigt mycket mer än både 111 och 105.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar