Jag tror alla som handlar med aktier någon gång har tänkt tanken, "varför sålde jag inte?". Tanken brukar leta sig fram i samband med magont och allmän oroskänsla som följer vid en börsnedgång eller en "dålig" rapport eller nyhet. Det är heller inte ovanligt att tanken dyker upp precis efter du har sett portföljen på All Time High och mer eller mindre känt dig som en expert i stockpicking.
Då är det lätt att glömma att du inte äger en aktie - du äger en del av en verksamhet, vars dagliga drift INTE avspeglas i den dagliga aktiehandeln. Det är förväntningar om den dagliga driften som avspeglas i aktiekursen. Och, de fluktuerar med en väldig fart, upp och ner.
Därför är det viktigt att lära sig ta en nedgång och på samma sätt sluta bry sig om dagligt depåvärde. Det är givetvis lättare sagt än gjort.
En sak som jag själv försöker förbättra är att endast gå in i bolag där jag kan ta en nedgång utan att behöva bry mig om hur aktiekursen går. Att exempelvis köpa aktier i ett högbelånat fastighetsbolag eller finansinstitut är upplagt för nervkramande och sömnlösa nätter. För hur agerar du när kursen börjar vika? Kanske vet marknaden något som inte jag vet? Måste de kanske göra en nyemission? Har de åkt på stora kapitalförluster? etc.
Samma sak gäller för bolag med hög konjunkturkänsligt utan en väldigt stark balansräkning eller med produkter som är lätt utbytbara.
Så vad vill jag säga med det här inlägget? Bara egentligen att du ska vara trygg med det bolaget du investerar i. Om du är trygg med investeringen i grunden är det lättare att stå pall när det blåser storm och värderingen på din investering går ner i vindlande fart. Då kan du istället se tillfällen och det psykologiska med värdeminskningen vänds till ett tillfälle för lysande affärer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar