torsdag 31 december 2015

Årssammanställning 2015

2015 har varit ett riktigt skitår med en kraftig negativ utveckling på portföljen. Totalt har 78 000 kr satts in under året och 45 000 kr amorterades på bolån. Totalavkastning landande på minus 26 000 kr vilket, med en viktad bas, ger en minskning på 10% för 2015. Helt klart uselt och lågt ifrån mitt mål på 20% per år och SIXRX på 10%.

Det som stör mig mest är att jag förmodligen haft en avkastning på över 10% ifall jag bara hade behållt innehaven som jag sålde av i september/oktober 2014. Jag har även legat likvid med ungefär 50% av portföljen, vilket gör resultatet ännu sämre.

En stor del nedgången förklaras av att mitt största innehav Tesco har gått ner. Aktien är ner ungefär 20 % i år. Bolaget har dock utvecklats i rätt riktigt och med försäljningen av Homeplus bör nyemissionsrisken vara låg. Jag tror fortsatt på innehavet och det är inte något jag har tänkt att sälja den närmaste tiden, men surt likväl. Detta motsvarar ungefär 40% av den negativa avkastningen.

Resterande 60% beror på att jag jagat avkastning genom att gå in i småbolag jag följt för kort tid. 30% kommer ifrån en investering gjord i augusti då jag köpte det norska varvsföretaget Havyard (börsvärde runt 200 miljoner). Bolaget handlades med ungefär 50% rabatt mot eget kapital och med en kassa som täckte upp runt 70% av börsvärdet (något av en net-net). Idag täcker kassan mer än börsvärdet och trots att bolaget stabiliserat kassaflödet, anpassat kapaciteten, har aktien fortsatt att falla sedan dess. Helt oförklarigt tycker jag, men vad vet jag? Slutligen genomförde jag under våren en annan usel affär i Qbank, ett riktigt bluffbolag med börsvärde på runt 40 miljoner. Misstagen jag gjort med de här två bolagen är följande: (1) Jag gick in för tidigt utan att ha följt bolaget under en tid. (2) Bolag med ett börsvärde på under 500 miljoner måste man vara extremt väl insatt i, allting kan i princip hända både bokföringsmässigt och affärsmässigt.

Eftersom jag lär mig av mina misstag ... har jag gått in i NGS Group (börsvärde 350 miljoner). Ett bolag som hyr ut läkare, sjuksköterskor och lärare till landsting och kommuner i Sverige och Norge. Bolaget är skuldfritt, växer och handlas till runt p/e 11. 

Nedan följer utgående portföljsammanställning för 2015:

Aktieportfölj
Bolag/aktie      Valuta         Antal           Portföljandel  
NGS Group SEK 300 16%
Havyard      NOK           1961 4%
Tesco GBP 2700 18%
Likvider SEK - 62%

Hittills i år är viktad totalavkastning: -10% (SIXRX: 10%) - Värdeminskning 26 tkr
Värde på portfölj: 0,29 miljoner 

Den största kapitalmässiga minskning stod Tesco för tätt följt av Havyard och Qbank. Mr Green och BankNordik såldes av under året. Mr Green med en liten vinst.  

Lägenhet
Eget kapital i lägenheten uppgår till runt 1,9 miljoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar