fredag 25 oktober 2013

Inköp BankNordik

Idag köpte jag 58 BankNordik á 145 ddk. Caset bygger likt för mina två andra danska bankinnehav (Danske bank + Spar Nord Bank) på att danmark har gått igenom en fastighetskris där bankerna har tvingas ta väldigt stora nedskrivningar under en längre tid. Jag tror nu i och med den allmäna konjukturuppgången att fastighetsmarknaden kommer att fortsätta stabiliseras och därmed nedskrivningarna gå ner. Exponering mot Färöarna och Grönland tycker jag är positiv då konkurrensen på öarna förmodligen är mycket mindre än i Danmark. Så det ger BankNordik en stabil grund att stå på när de förbättrar sin danska verksamhet.

Siffrorna för BankNordik ser ut som följande:
EPS per år 2014-2015: Runt 26 ddk per aktie
12-month rolling EPS är 16 ddk per aktie

Vid kurs 145 som jag köpte på ger det:
Expected earnings-yield vid normalläge: 18%
12-month rolling: 11%

Bankens finansiella position är stark med en kapitaltäckningsgrad på 15,4% (utan hybrid core capital något svagare men OK på 10,2%). Vilket är 77% högre än kravet på 8,7%.

Trots att BankNordik har gått stark den senaste tiden tycker jag det finns fog för att den kan fortsätta upp och mitt riktpris ligger runt 200-260 ddk per aktie.

4 kommentarer:

  1. På Färöarna finns fyra banker där avkastningen på eget kapital under de fem åren 2008-2012 såg ut på följande vis:

    BankNordik: 9 %
    Suduroyar Sparkassi: -1 %
    Eik Banki: -11 %
    Nordoya Sparkassi: -14 %

    BankNordik har en riktigt bra position på Färöarna och det är bara verksamheten i Danmark som de ska få ordning på. Jag bedömer en lägre normal intjäningsförmåga än vad du gör, men jag gör förhoppningsvis en allt för försiktig bedömning :-)

    SvaraRadera
  2. Känns bra att ha med dig på affären Kenny =) Kollade förövrigt på Deutsche bank som hastigast i veckan men kunde inte riktigt få till något tydligt case på den.

    SvaraRadera
  3. Jodå, jag är med. BankNordik är visserligen ett av mina mindre innehav men jag ser det som en av de starkaste danska medelstora bankerna i och med verksamheten på Färöarna och försäkringsbitarna.

    Deutsche har gått riktigt dålig sedan krisen bröt ut kring 2008, men det är en annan bank nu än före krisen. Sedan förvärvet av Postbank liknar Deutsche mer en vanlig bank som lånar in och ut pengar än tidigare, även om hälften av intäkterna fortfarande kommer från trading och provisionsnetto (jämfört med 70-80 % tidigare). Deutsche har egentligen inte så mycket problem med vikande intäkter eller höga nedskrivningar som andra banker, utan deras problem är höga kostnader. Ledningen har tydligt fokus på att skära i kostnader dels genom investeringar och dels genom att skära ned. Det borde gå att göra effektiviseringar och nedskärningar så att kostnaderna minskas på det vis ledningen bedömer utan att banken drabbas allt för hårt.

    Jag ser Deutsche bank ungefär som en tysk Danske bank, fast jag måste hålla med om att det inte är samma klockrena case som de danska bankerna eller för den delen Banco Santander, när värderingen var lägre.

    SvaraRadera
  4. Ja, det som slog mig när jag såg din jämförelse över storbankerna var att Deutsche stack ut ganska rejält med antalet anställda i förhållande till deras värdering. Så det finns nog som du säger rum att skära där. Men ska kolla lite närmare. Vore ju intressant att kolla hur de låg till kostnadsmässigt innan krisen och jämfört med andra liknande banker. Och hur tyska bankregler fungerar.

    SvaraRadera