tisdag 22 oktober 2013

Räkneexempel - Att köpa in sig på tillväxt

Jag har märkt att väldigt många ibland stirrar sig blind på tillväxtsiffror och motiverar de mest otroliga värderingar med att "men bolaget växer ju så mycket". Nedan tänkte jag bara visa ett enkelt räkneexempel:

 

Startpunkt visar från vilken värden du köper in dig på. Tillväxt är faktisk tillväxt per år i earnings. Jag har sedan grönmarkerat det värde som varit högst och det återspeglar "framtida" earnings-yield (inverterat p/e).   

Som exemplet visar är de första fem åren till p/e 10 företagets fördel. Därefter börjar ränta-på-ränta effekterna kicka in och den högsta avkastning börjar sticka iväg. Trots det så hamnar p/e 100 och p/e 50 företaget under p/e 10 företagets i earnings-yield trots att de växt med smått otroliga 5 ggr resp 6 ggr i earnings. 

Så poängen är. Om du köper in dig dyrt kommer du få vänta länge med att få samma avkastning som i ett stillastående bolag trots att allting kanske gått "helt rätt" för företaget. Sannolikt kommer du få en ännu sämre totalavkastning då företaget kanske tappar i tillväxttakt efter en expansionfas och värderingen justeras till ett p/e 10 företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar