söndag 18 mars 2018

Att hitta en vinnare

När värderingar på börsen är höga är det lätt att bli passiv och en smula apatisk inför utmaningen att hitta nya bolag till portföljen. Det är dock ett feltänk som kan stå dig dyrt i längden. För i längden avgör nämligen inte vilket pris du betalade för aktien (om inte absurt dyrt bör väl tilläggas), utan att bolaget som du köpte fortsätta att växa. 

För egen del försöker jag alltid utvärdera en aktier enligt följande tre kriterier: 

1. Utdelning
2. Tillväxt
3. Risker

Det finns inget givet svar på att det ena kriteriet är viktigare än det andra, utan det är en mix. Ett bolag med låg "risk" i sin verksamhet kan vara värd att investera i trots att bolaget har låg tillväxt. Men, förenklat bör nog åtminstone två av kriterierna vara bra. Och, som alltid ligger sporten och utmaningen i detaljerna.

Utdelning först. Att få pengar från en aktie hjälper dig att vara långsiktig. Den ger dig även en bild över hur mycket pengar verksamheten faktiskt skapar. När ett bolag kan dela ut en rejäl slant samtidigt som det växer tyder på styrka. Antingen är produkten ett måste inom den branschen, eller så är tjänsten helt outbytbar.

Tillväxt sedan. 1 svensk krona från 1968 är idag värd över 11 kr, metallpriset alltså. Men, 1 krona placerat i en inflationsskyddad tillgång, skulle varit värd ca 6 kr. Oavsett vilken du valde hade du förstått kraften i ränta-på-ränta. Samma sak gäller för tillväxt. Det räcker egentligen med att något växer med någon procent över inflationen, att det växer uthålligt, är vad som spelar roll.

Risker. Det finns alltid oväntade saker som uppkommer, därför är det bra att försöka filtrera bort de risker du faktiskt kan se. Hög skuldsättning är en sådan. En annan är inkomstben. Exempelvis ett produktbolag som bara säljer en produkt till en bransch. Att verka inom bransch som är reglerad är en annan viktig risk att ibland undvika. Allting som kan innebär en nyemission eller slå hårt mot intjäningen eller för den delen kan innebära en stor kostnadsökning, är en risk. Att kursen hoppar upp och ner är en möjlighet, inte en risk ... 

Utdelning, tillväxt och risker. Enkelt att komma ihåg och gå igenom innan du köper en ny aktie. Att bara tänka igenom de här kriterierna tycker jag hjälper för mig iallafall. Och, de går att göra oavsett vad värderingen är ... eller vad säger ni? 

1 kommentar: