onsdag 3 maj 2017

Fortsatt hög fallhöjd i Eltel

Minns inte exakt när det var, men måste ha varit någon gång förra året som jag tittade på Eltel, tror det var snåljåpen eller någon annan bloggare som hade tittat på Eltel. Vid en första anblick såg det ut som ett bolag i min smak, men något för dyr i förhållande till tillväxt och skuldsättningen gjorde att jag inte köpte några aktier, vilket har visat sig vara helt rätt så här i efterhand.

Först, vad gör Eltel? Eltel är en teknisk lösningleverantör av kritisk infrastruktur, d.v.s. elsystem, telesystem och annan liknande typ av infrastruktur. Det både bygger och underhåller system i en rad länder, främst inom Europa och omsatte förra året ungefär 14 miljarder kronor. Bolaget är från början en spinn-off från Fortum, men har sedan 2001 varit ägda av diverse riskkapitalbolag.

Verksamheten är vid en första anblick väldigt stabil och jag vill minnas att de exempelvis har något serviceavtal på Lidingöbanan som lönsamt tickar på år efter år. De har dock bygg och projektverksamhet som det visar sig så här i efterhand inte gått något vidare. Efter att inte ha levererat den kvalitén som krävs har de åkt på en rejäl smäll i Norge. Detta har i sin tur lett till vinstvarningar och tidigare i år var skuldsituationen i bolaget så pass dåligt att bankerna börja kräva mer säkerhet för lånen, vilket gör att en 1,5 miljarder stor nyemission ska genomföras i syfte att stärka balansräkningen. Vd har fått sparken, en ny har tillsatts och flera namnkunniga investerare som Didger & Gerge har sålt sina aktier.

Idag, kom Q1-rapporten, som innehöll ytterligare nedskrivningar och bolaget redovisar en förlust på närmare 1,5 miljarder kronor för första kvartalet.

När jag tittar på Eltel med nya ögon ser jag ett bolag i kris. Att bolaget gör rekordnedskrivningar är nog mest en effekt av de fått en ny vd som vill rensa ut i bolaget. Försäljningen verkar ticka på och går faktiskt upp under kvartalet.

Ifall vi analyserar hur bolaget gick innan "IPO förberedelserna", d.v.s. runt 2013-2014, ser vi att bolaget gjorde en vinst på strax över 11 miljoner EUR, d.v.s. runt 100 miljoner kronor. Sedan dess har visserligen skuldsättningen minskat något, men att bolaget från den nivå skulle kunna fyrdubblavinsten på en omsättningsökning på bara 12%, verkar inte långsiktigt hållbart för den här typen av aktör.

Så vad är en rimlig värdering idag? Det som nu kommer ske är att bolaget ska sälja ungefär 10% av omsättningen och det till en kostnad av 40 miljoner EUR under 2017. Så om vi drar ner omsättningen med 10% hamnar vi ungefär där vi var 2013-2014. Det borde därför vara rimligt att även lönsamheten, efter allting är klart, hamnar ungefär på samma nivå. Eftersom de förmodligen passar på att skära lite extra, när de väl gör en omstöpning, kanske vi kan få upp lönsamheten något, men en rimlig nivå bör nog ligga på kanske runt 100-150 miljoner kronor i vinst för 2018 (eller snarare kanske 2019?). Vid ett p/e-tal på 15 hamnar vi på mellan 1,5 miljarder till 2,25 miljarder kronor i värdering för Eltel. Det ger en kurs på mellan 23 till 36 kronor per aktie, före emission. Givet att stängningskursen blev runt 47 kronor per aktie borde det finnas en hel del fallhöjd kvar. Håll er borta är mitt råd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar