onsdag 21 december 2016

IT-bubblan 2.0?

Dagens inlägg tänkte jag ägna åt spekulation. Spekulation om aktier kanske du tror? Nej, idag ska vi försöka gissa var det smäller nästa gång. Vad det är som orsakar nästa lågkonjunktur.

Det är egentligen rätt hopplöst att försöka gissa var det kommer smälla eftersom en bubbla till sin natur är fullt rationell tills det smäller. Då blir det en bubbla, inte innan.

Men, skam det som ger sig.

Det jag har spanat efter är en skuldsättning som byggts upp på ett ohållbart sätt och som inte har löpande intäkter för att täcka skuldsättningen.

Det jag kommit fram till är att vi rör oss mot en IT-bubbla 2.0. Uber tycker jag är ett bra exempel som värderas till runt 600 miljarder kronor, trots att bolaget kommer göra en förlust på minst 20 miljarder kronor i år. Jag förstår själva grejen att du har en first mover advantage med att etablera en position, men helt seriöst med en taxibil app? Det är hur lätt som helst att få en taxi och det finns en uppsjö att välja mellan beroende på hur priskänslig du är som konsument. Det är bekvämt att sitta i en Taxi Stockholm också, de borde nog kunna bygga en app om de inte redan gjort det. Det Uber erbjuder är inte unikt utan kan ganska enkelt substitueras. Större delen av taxitrafiken skulle jag även vilja påstå är från lokala resenärer och inte utländska. Och, i större delen av världen är taxitrafiken prisreglerad, samt har löner som redan är väldigt nedpressade. Att Uber skulle vara så mycket mer effektivt köper jag inte. Det är snarare ett nyhetens behag och sponsrade priser som håller uppe tillväxten. När kommer investerare att vakna upp och sluta finanserna detta kortbygge? Det visar sig att jag inte är ensam om mina tankar. Läs mer på ft.

Vidare när vi blickar inåt och mot Sverige, kan vi se att onoterade bolag har samlat in massivt med kapital de senaste åren. Samtidigt har vi sett en våg av noteringar där gemene man nu är övertygad om att bara man får tilldelning i en introduktion finns det massor med pengar att tjäna. Det om något är en varning att bubblan är uppblåst.


Sammantaget tror jag vi rör oss mot en situation där någon helt plötsligt börjar ifrågasätta varför de plöjer ner hundratals miljarder i techbolag som inte tjänar några pengar. När så sker kommer det sprida sig till börsen och till fastigheter. Det är iallafall min gissning! =) Följer upp till nästa jul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar