måndag 18 april 2016

Analys - NGS Group

Har ju lovat att gå igenom mina innehav enligt de nya investeringskriterierna. Först ut är NGS Group:

Affärsmodell:
a) Produkter/tjänster som jag mer eller mindre vet kommer efterfrågas även om 20 år.
NGS Group är ett bemanningsbolag verksamt inom vård, skola och ekonomi. Huvuddelen av omsättningen på runt 500 miljoner kommer ifrån hyrläkare och hyrsjuksköterskor. Varav hälften kommer ifrån hyrläkare (inkl. psykiatriker), 40 procent från hyrsjuksköterskor samt 10 procent från skola. I och med förvärvet av Human Capital minskar andelen vård (läkare och sjuksköterskor) ner till totalt runt 75-80 procent.

Hyrläkare har funnits i över 10 år och efterfrågan på läkare/sjuksköterskor kommer att finnas om 20 år. Det kan diskuteras ifall hyrläkare och liknade tjänster kommer att finnas. Landsting är dock rätt trögrörliga och trots att det har funnits många försök att stoppa hyrläkare har ingen lyckas någon längre tid. Rent rationellt bör tjänsten med hyrläkare finnas som ett komplement på halvtidstjänster eller på perifera orter osv. Med tanke på att exempelvis Stockholms landstig omsätter 81 miljarder tycker jag det verkar rimligt att 500-1000 miljoner utan problem kan gå till den här typen av tjänster även i framtiden.

Kortsiktigt lär problemen i vården med dåliga villkor och hög arbetsbelastning skapa ännu större tryck för att ta in ytterligare bemanning. Och, om inte landstingen klarar det själva, vad ska de göra om inte att hyra in det?

b) Redovisat positivt resultat (senaste 10 åren)
Bolag har visat på positivt resultat sedan 2010, då bolaget började omsätta runt 80 miljoner och nuvarande ledning tog över.

c) Helst konjunkturoberoende intjäning
Vi behöver alltid vård oavsett konjunktur. Landstingen har historisk dragit ner en aning vid lågkonjuktur, så helt oberoende är det inte.

d) Tillväxt
Har vuxit i genomsnitt 27 procent sedan 2010. De två senaste åren har bolaget växt organiskt runt 10 procent per år. Har gått från cirka 5 miljoner i resultat 2010 till dagens runt 30 miljoner (exkl Human Capital).

Balansräkning/storlek:
a) Helst mer eller mindre skuldfritt. (Återkommer om jag ska införa ett mått)
Hade inga räntebärande skulder innan förvärvet av Human Capital, återkommer efter Q1 med uppdatering.

b) Ej mindre än 300 miljoner i market cap 
Runt 400 miljoner i market cap

Utdelning:
a) Ger minst 3 % i direktavkastning
Började på allvar dela ut pengar 2013. Vid en kurs på 179 ligger direktavkastning på 3,5 procent.

b) Delar inte ut mer än redovisad vinst
2012: 8 %
2013: 25 %
2014: 40 %
2015: 47 %

Värdering:
a) Aldrig över p/e 25
Vinst per aktie, inkl. Human Capital, ligger runt 17 kronor per aktie. Vid 179 handlas aktien till p/e 10,5.

b*) Beroende på tillväxttal och alla ovan givna kriterier mellan p/e 5-25.
Vid 10 procent tillväxt är p/e 10,5 billigt tycker jag. Den politiska risken tror jag är överdriven i förhållande till ökning av efterfrågan som finns på hyrläkare och sjukvård i allmänhet.  

Innehav i portföljen: runt 20 % (har viktat om 5% från NGS Group till Nolato från senaste portföljgenomgång)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar