onsdag 5 augusti 2015

Nya inköp - Fortum och Bahnhof

Har under de senaste veckorna köpt in aktier motsvarande runt 15% av mitt kapital i Fortum och Bahnhof. Fortum tycker jag är intressant då den för närvarande handlas under eget kapital (>16,7euro) och ändå har en del monopol kvar (i form av exempelvis Stockholm Gas). De bör kunna upprätthålla utdelning på 1,1 euro per aktie många år framöver alternativt öka intäkterna genom förvärv.

Bahnhof har jag helt enkelt köpt för jag inte vill vara utan. Helt idiotiskt kan tyckas att köpa tillbaka på ett p/e runt 20, men samtidigt verkar de ha klarat av momssmällen nästan helt utan avhopp och fortsätter att växa kraftigt. I med tyfonköpet visar de även att de kommer kunna växa genom förvärv (till en värdering under deras börskurs). Givetvis var det olyckligt att jag sålde på 90 kronor per aktie tidigare, men var i en liten annorlunda situation då och momssmällen hade kunnat falla ut mycket olyckligare än vad den har gjort.

Jag har fortsatt en hel del likvider (<50%) och jag vill ligga med rätt mycket krut redo inför Den Stora nedgången. Funderar dock på att sätta en minimum-tumregel på 50% på hur mycket investerat jag bör ha. Hur gör ni? Fortsatt likvida eller fullinvesterade?

2 kommentarer:

  1. Är i samma sits, har inte missat uppgången men har inte köpt något på snart 15månader. Likvideras är god(>50%) för tillfället. Men jmf PE tal nu mot innan 08 eller för den delen 00 är värderingen två/tre ggr högre för de bolag jag är intresserad av. Har faktiskt börjat analysera bolag på andra sidan Atlanten. Men det är helt klart svårare...

    SvaraRadera
  2. Hittat något bra? För övrigt skulle jag nog vara försiktigt med tanke på den höga dollarkursen!

    SvaraRadera