onsdag 31 december 2014

Lärdomar del 2 - Earnings yield vs. tillväxt

Nästa del i lärdomar under året är något som jag fuskat med under året. Min grundinställning är att försöka köpa till ett hyfsat lågt p/e-tal eller högt earnings yield tal. Se bland annat detta räkneexempel. Joel Greenblatt betonar även det starkt i sin bok The Little Book That Beats the Market. Han strategi är att systematiskt köpa bolag med en hög earnings yield som även har hög ROIC (marginal ROIC), vilket är logiskt i all sin enkelhet.

Under året har jag avvikit från strategin vid ett antal tillfällen, alla har straffat sig.
 (1) Mr Green. Jag började köpa vid en nivå som i bästa fall skulle innebär p/e 14 vid 2014 års vinst. Och p/e 24 vid 2013 års vinst. Det var för dyrt. Det hade varit bättre och vänta (oavsett hur nu österrikegrejen faller ut).

(2) Qbank. Vid första inköp på 2,6 kronor per aktie ligger rullande nästa tolvmånader på p/e 18. Sista avslut för gårdagen på 1,85 ger ett p/e på 13. Det var återigen för dyrt.

När jag har följt strategi under året har det lönat sig
(1) Protector. Jag köpte på en p/e-nivå runt 7. Aktien har dubblerats under året.

(2) Bahnhof. Jag köpte på en p/e-nivån runt 10. Aktien har också närapå dubblerats sedan dess. 

(3) Spar Nord Bank. Jag köpte på en p/e-nivå runt 8.Aktien har stigit med nära 50%.

Poängen här är inte att vara efterklok utan poängen är att det är bättre att vänta på när saker blir rejält billigt än att försöka hitta relativa fynd. Det är en av anledningarna till varför jag ligger så pass mycket likvid för tillfället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar