måndag 29 december 2014

Lärdomar del 1 - Volatilitet

Året går mot sitt slut, vilket ger anledning till avslut, sammanfattning och reflektion. Eftersom det fortfarande ett par dagar kvar till nyår tänkte jag börja med ett inlägg om vad jag har lärt mig under året. Det handlar både om hur jag upplever hur marknaden fungerar och vad jag lärt mig om mig själv som investerare. Jag tror att kombinationen, att ha insikt hur marknaden fungerar och hur jag fungerar som aktör på den gör det lilla extra som krävs utöver all kunskap, research och beräkningar du gör. 

Så nog om det. Vad har jag då lärt mig? Första delen handlar om volatilitet där jag vill ta upp två saker. Den första handlar om att det är svårt att reagera när en marknad eller aktie rör sig. Vilken del handlar om att underliggande fakta har förändras, vilken del handlar om en tillfällig reaktion på marknaden? Det brukar vara omöjligt att säga. Men en sak gäller som jag inte alltid har följt, nämligen att det nästan alltid sker en överreaktion i båda riktningarna.

Exemplet här är Mr Green
Aktien har i år pendlat mellan 26,5 kronor per aktie och 43,9 kronor per aktie. Underliggande tillväxt i bolaget är intakt (30-40% per år) men det var nyheten om en eventuell skattesmäll i Österrike som tryckte ner aktien till 26,5 kronor per aktie. Jag gick in i bolaget första gången på nivån 33-39 kronor i olika omgångar under våren och ägde som mest 1 430 aktier, nuvarande innehav är 500 aktier. 690 av de aktierna sålde jag till ett underpris på 30,7 kronor per aktie för jag var rädd att jag hade grovt underskattat den legala risken och därmed den framtida intjäningspotentialen. Det var ett misstag att agera så fort. Om jag bara hade väntat hade jag kunnat sälja utan att göra någon förlust på affären.

Andra saken jag vill ta upp är återigen vikten att på allvar sprida ut sina inköp. Det är lättare sagt än gjort då du oftast vill in så fort som möjligt när du hittat något fynd och gärna med så mycket som möjligt. 

Exemplet här är QBank
Aktien har sedan notering i somras pendlat mellan 1,69 kronor per aktie och 2,8 kronor per aktie. Jag stressade in i aktien och köpte på 2,6 och 2,31 kronor per aktie. Värdet på bolag tycker jag är mer än 2,6 kronor per aktie men det är väldigt svårbedömt och ett säkrare val hade varit att avstå helt inköp med hänvisning till bristande historik. Jag tror dock på idé och på företagsledningen, vilket vi får se framöver om det var smart eller inte. Hur som. Poängen här är att aktier i bolag som är svårbedömda och inte tokbilliga (som Protector i januari) kommer vara volatila. Låt den volatiliteten vara din vän och vänta ut ett bra läge. Och om du inte tror att du kan tajma själv, sprid ut inköpet med minst 2 månaders intervall.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar