lördag 3 augusti 2013

Sommarläsning - One Up on Wall Street

Så här under semestern får man tillfälle att läsa och komplettera. En bok som jag avverkat är Peter Lynch - One Up on Wall Street. Tycker boken var väldigt läsvärd och tycker den är ett bra komplement till Graham/Buffet och Munger.

Lynch huvudpoäng är att man som investerare ska använda sig av information från det vardagliga livet och allmän information kring vilken typ av bolag det är (äger vd-n/management aktier, får man bra service etc). Informationen får man dels genom sig själv och sin familj (du kanske känner något i branschen eller jobbar där själv) eller dels genom att man "wallraffar" (exempelvis stannar en helg på en hotellkedja som man tänkt investera i eller besöker huvudkontoret).

Huvudpoängen är viktigt och jag försöker använda mig av den i största möjliga mån. Det är dock viktigt att se hur värderingen är på ett bolag. Fantastiskt bolag värderas oftast därefter.

Två andra saker som jag tog åt mig från boken var:
1. Högavkastning kan komma från att man lyckas pricka in ett bolag som växer 10, 100 eller till och med 250ggr. Det kan kanske tyckas självklart men poängen som jag ser det är att om du hela tiden investerar för att få 50-100% eller säg ännu lägre 10-40% så kommer du behöva göra så otroligt mycket mer bra investeringar än om du lyckas pricka in en som stiger med 10000%.  

2. Lynch system för att kategorisera vilken typ av företag du investerar i: 
Slow Growers: Stabila svagt växande företag. Fortum/Elproducenter brukar vara i den här kategorin.

The Stalwarts: Populära normaltväxande företag: Exempelvis, H&M, P&G, Coca-cola (I normala fall så värderas de även rätt högt)

The Fast growers: Företag som växer 20-25% per år i earnings: Framför allt företag som växer i långsamt växande branscher är bäst.

The Cyclicals: Cykliska företag som ibland faller ner till turnarounds. Exempelvis SSAB och Bilindustri

Turnarounds: Branscher eller företag som är i kris av en eller annan anledning. Här placerar jag Danska banker. (Kanske egentligen också Fortum?)

The Asset Plays: Företag som sitter på stora tillgångar (eller positioner inom något) som inte syns i balansräkning. Ett exempel skulle kunna vara Holmen som sitter på typ 10 miljarder i skogstillgångar (om de skulle värderas som vanlig skog och inte enligt kassaflöde) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar