Garo producerar och säljer elprodukter med en omsättning på runt 600 miljoner kronor. Produkterna är indelade i fyra områden: installationsprodukter (58%), projekt (21%), tillfällig el (8%) och laddstationer för elbilar (13%). Verksamt i Sverige, Norge, Irland, Finland och Polen, där ca 60 procent av försäljningen och 50 procent av vinsten kommer ifrån Sverige. Ca 260 anställda med huvudkontor i Gnosjö och produktion i Gnosjö och Polen. Garo är en producent och säljer sina produkter genom ett antal grossister. Enligt egen uppgift ska de vara representerade hos samtliga relevanta grossister. De har nyligen fattat beslut om att utöka fabriken i Polen som kommer stå färdigt i september 2017 och leda till mer än en fördubbling av fabriksytan och monteringskapaciteten.
Affärsmodell:
a) Produkter/tjänster som jag mer eller mindre vet kommer efterfrågas även om 20 år.
Ja, det kommer sannolikt behövas elprodukter även om 20 år. Har svårt att se att vi skulle kunna substituera el. Typen av produkten kan dock förändras kraftigt, så det gäller för bolaget att hänga med i utvecklingen.
b) Redovisat positivt resultat (senaste 10 åren)
Ja, mellan åren 2006-2014 redovisade de en vinst mellan 5 och 24 miljoner. 2009 var vinsten som lägst med 5 miljoner, ner från runt 20 miljoner 2008. 2015 var redovisad vinst 46 miljoner.
c) Helst konjunkturoberoende intjäning
Nej, vinsten gick som sagt ner med närmare 75 procent vid konjunktursvängningen 2008/2009. Och även mellan 2011 och 2013 sjönk vinsten från 21 till 14 miljoner, dvs med runt 33 procent.
d) Tillväxt
Nja, mellan 2006 och 2014 stod i princip vinst och omsättning stilla ifall vi tar hänsyn till konjunktursvängningar. 2015 händer något och vi får se både en ny försäljningstopp på 560 miljoner och en vinst på 46 miljoner. För 2016 ser försäljnings ut att öka med ungefär 12 procent samtidigt som vinsten ser ut att landa på ungefär samma nivå och försäljningen.
Balansräkning/storlek:
a) Helst mer eller mindre skuldfritt.
Ja, nästan, de har 26 miljoner i räntebärande skulder, men en kassa på 15 miljoner. Räntekostnaderna understeg 5 procent förra året (i förhållande till rörelseresultatet) och ser ut att bli positiva för 2016.
b) Ej mindre än 300 miljoner i market cap
Ja, runt 1,7 miljarder
Utdelning:
a) Ger minst 3% i direktavkastning
Nej, bolaget har inte delat ut några pengar ännu men har en utdelningspolicy på 50 procent av nettoresultatet efter skatt. För 2015 hade det inneburit att de delat ut 2,3 kronor per aktie. Givet aktiekurs på 163 ger det 1,4 procent.
b) Delar inte ut mer än redovisad vinst
Sannolikt
Värdering:
a) Aldrig över p/e 25
Vid 163 handlas aktien till p/e 35 för 2015 och förmodligen 2016 års vinst.
b*) Beroende på tillväxttal och alla ovan givna kriterier mellan p/e 5-25.
Givet att bolaget ser ut att ha låg eller till och med stillastående vinsttillväxt ligger det mycket förhoppning med i värderingen. Givet storleken på bolaget och dess konjunkturkänslighet ligger ett mer rimligt pris förmodligen i spannet p/e 12-16. I alla lägen åtminstone under p/e 20.
Sammanfattningsvis uppfyller Garo flera av mina kriterier för ett välskött och intressant bolag. Jag tycker även att produktmixen, där laddstationer kan bli ett nytt rejält ben att stå på är intressant, men det ska påminnas om att det endast står för 13 procent av omsättning. Eftersom bolaget är så pass konjunkturkänsligt skulle det dock krävas att värderingen mer än halverades för att jag skulle kunna börja överväga att investera i det.
Kul analys. Kommer ihåg jag tittade på Garo när de introducerades men tyckte de såg lite dyra ut vid ca 100 kr eftersom de inte direkt är någon tillväxt raket som du själv skriver (kanske de har nya planer nu när de är på börsen). När jag senare titta på kursen igen för ett par veckor sedan föll jag nästan av stolen :)
SvaraRaderaMvh
Silver Moose
Tack! Roligt att du uppskattade den. Såg för övrigt att Lannebo hade börjat flagga ner i aktien. Illavarslande...
SvaraRadera