lördag 31 december 2016

Årssammanställning 2016

Under 2016 tog flera av mina innehav revansch och året gick bra trots stor initial kassa. Totalt har 80 000 kr satts in och 25 000 kr har amorterats på bolånet. Totalavkastning landande på plus 46 000 kr vilket, med en viktad bas, ger en ökning på 14% för 2016. Helt klart godkänt och över SIXRX på 10%, men något under mitt absoluta mål på 20% per år.

Jag började året med en stor kassa, på ungefär 60% av portföljen som suggestivt minskades ner under året för att återigen öka till dagens ungefär 45%.

Flera av mina innehav som gick dåligt under fjolåret, gick desto bättre i år. Störst ökning har Tesco och Havyard stått för.

Förra året skrev jag exempelvis så här om Havyard: "Bolaget handlades när jag köpte aktien med ungefär 50% rabatt mot eget kapital och med en kassa som täckte upp runt 70% av börsvärdet. Idag täcker kassan mer än börsvärdet och trots att bolaget stabiliserat kassaflödet, anpassat kapaciteten, har aktien fortsatt att falla sedan dess. Helt oförklarligt tycker jag, men vad vet jag?" 

Aktien rusade sedan under året med ungefär 300-400%, men eftersom jag tvivlade vågade jag inte investera ytterligare när värderingen var som lägst, så i slutändan gick jag ungefär plus minus noll på affären. En läxa om att inte tvivla när det som mörkast ut.

Tesco har fortsatt på sin turn-around resa och har värderats upp kraftigt. Förhoppningsvis så kommer en ökad inflation i England att spilla över i tillväxtsiffror för hela branschen och ge en extra skjuts under 2017.

Under året har en mängd nya bolag åkt in i portföljen samtidigt som både NGS Group och Tesco finns kvar från föregående år. På längre sikt vill jag få ner omsättningen av innehaven, men jag finner det svårt att vara kvar i bolag som blivit dyra. Ett exempel är Nolato som jag ägt under året, men som jag sålde av under Q4 därför att de (1) är ett cykliskt bolag som lär drabbas hårt när konjunkturen viker snart, (2) är exponerade mot Eriksson och Telekom som visar på nedgång i bolaget, (3) värderas till p/e 20, trots att vinsten minskar och de kommer ha kostnader för Treef-förvärvet i Q4:an. Jag inser att anledning (3) och (2) sannolikt är kortsiktigt och (1) är en fråga om tajming, som är väldigt svårt, men men, vi får se om ett år och vidare utvärdera.

Jag har även under Q4, minskat ner något på NGS Group och Railcare samt ökat något i ICA. Det ska ses som en konjunkturförsäkring, då jag ville öka min likviditet och gå mot mer defensiva innehav. Railcare sålde jag för 134 kr per aktie och NGS Group för 187 kr per aktie. Tror fortsatt stenhårt på bolagen, då bägge är lågt värderade samtidigt som det finns stora behov av personal till vården (NGS Group) och underhåll av järnvägsnäten i Sverige och England (Railcare).

Nedan följer utgående portföljsammanställning för 2016:

Aktieportfölj
Bolag/aktie      Valuta         Antal           Portföljandel  
Avega SEK 1000 5%
Nilörn SEK 70 1%
NGS Group SEK 180 8%
RailCare SEK 250 8%
H&M SEK 160 10%
Tesco GBp 2700 15%
ICA SEK 120 8%
Likvider SEK - 45%

Hittills i år är viktad totalavkastning: +14% (SIXRX: 10%, Avanza Zero: 9%) - Värdeökning 46 tkr. Värde på portfölj: 0,41 miljoner 

Den största kapitalmässiga ökningen stod Tesco för tätt följt av Havyard. NGS Group och Railcare.

Lägenhet
Eget kapital i lägenheten uppgår till runt 2,1 miljoner.

onsdag 21 december 2016

IT-bubblan 2.0?

Dagens inlägg tänkte jag ägna åt spekulation. Spekulation om aktier kanske du tror? Nej, idag ska vi försöka gissa var det smäller nästa gång. Vad det är som orsakar nästa lågkonjunktur.

Det är egentligen rätt hopplöst att försöka gissa var det kommer smälla eftersom en bubbla till sin natur är fullt rationell tills det smäller. Då blir det en bubbla, inte innan.

Men, skam det som ger sig.

Det jag har spanat efter är en skuldsättning som byggts upp på ett ohållbart sätt och som inte har löpande intäkter för att täcka skuldsättningen.

Det jag kommit fram till är att vi rör oss mot en IT-bubbla 2.0. Uber tycker jag är ett bra exempel som värderas till runt 600 miljarder kronor, trots att bolaget kommer göra en förlust på minst 20 miljarder kronor i år. Jag förstår själva grejen att du har en first mover advantage med att etablera en position, men helt seriöst med en taxibil app? Det är hur lätt som helst att få en taxi och det finns en uppsjö att välja mellan beroende på hur priskänslig du är som konsument. Det är bekvämt att sitta i en Taxi Stockholm också, de borde nog kunna bygga en app om de inte redan gjort det. Det Uber erbjuder är inte unikt utan kan ganska enkelt substitueras. Större delen av taxitrafiken skulle jag även vilja påstå är från lokala resenärer och inte utländska. Och, i större delen av världen är taxitrafiken prisreglerad, samt har löner som redan är väldigt nedpressade. Att Uber skulle vara så mycket mer effektivt köper jag inte. Det är snarare ett nyhetens behag och sponsrade priser som håller uppe tillväxten. När kommer investerare att vakna upp och sluta finanserna detta kortbygge? Det visar sig att jag inte är ensam om mina tankar. Läs mer på ft.

Vidare när vi blickar inåt och mot Sverige, kan vi se att onoterade bolag har samlat in massivt med kapital de senaste åren. Samtidigt har vi sett en våg av noteringar där gemene man nu är övertygad om att bara man får tilldelning i en introduktion finns det massor med pengar att tjäna. Det om något är en varning att bubblan är uppblåst.


Sammantaget tror jag vi rör oss mot en situation där någon helt plötsligt börjar ifrågasätta varför de plöjer ner hundratals miljarder i techbolag som inte tjänar några pengar. När så sker kommer det sprida sig till börsen och till fastigheter. Det är iallafall min gissning! =) Följer upp till nästa jul!