tisdag 23 augusti 2016

Vad är egentligen en rimlig värdering?

En frågeställning som jag hela tiden återkommer till är just denna: vad är egentligen är rimlig värdering? Jag tycker den är väldigt svår att svara på? Jag tycker nämligen att jag hela tiden hittar vettiga företag, som verkar göra vettiga saker och som växer. Det jag däremot sällan hittar är den typen av bolag till ett billigt pris, och som inte är billiga av en anledning.

Ett bolag, som jag tidigare ägt, och som jag självklart ångrar att jag inte äger fortsatt är Bahnhof, som i skrivande stund står i 207 kr per aktie. De har rapporterat för Q2 och gjorde en vinst för första halvåret på 3,23 kr per aktie (upp med 17% från fjolåret). För hela fjolåret redovisade de vinst på 6 kr per aktie. Vid 207 blir det ett p/e för 2015 på 34,5x och för en höftad prognos för 2016 blir det 29,5x. Är det vettigt? Nu när jag skriver dessa rader tycker jag svaret är uppenbart, nej det är inte vettigt, det är tamejfan för dyrt. Visserligen kommer säkert fiberutbyggnaden fortsätta några år till, men sedan tar det stopp, och precis innan och efter lär det bli stenhård konkurrens om kunderna igen (som vid telefoni). Så nej, trots att siffrorna säger det. P/e 30 för Bahnhof är inte vettigt. 

Själv köpte jag Bahnhof för p/e 10 och sålde vid p/e 20. 

Hursom tillbaka till diskussionen. I min hjärna betalar man p/e 10 för något som står ungefär still (dvs vinsttillväxtmässigt plus minus), ok om marknadsklimaten pressat upp det till p/e 14 nu, men någonstans runt 10-14 borde det ligga. Det leder mig vidare till nästa favorit, Protector försäkring, ett bolag jag också tidigare ägt och som jag vid varje kvartalsrapport imponeras av deras expansion till nya länder och ständigt högre premiumintäkter. För första halvåret rapporterade de en vinst på 3,15 kr per aktie (ned med ungefär 8% jämfört med ifjol). Varför nedgången i vinst, kanske du undrar? Jo, den beror på minskad avkastning på floaten (dvs de pengar som försäkringsbolaget förvaltar och som i stora delar ligger placerad i räntepapper). För hela fjolåret rapporterade de en vinst på 5,48 kr per aktie, dvs på en kurs som ligger på 77 kr (allt är i nok, om ni undrar), dvs ett p/e på 14 för fjolårets vinst och om vi ska höfta för årets runt p/e 15,5. Så summan är att man betalar p/e 15,5 för ett bolag som minskar vinsten. Är det rimligt eller? Ja, jag tycker inte det är tillräcklig marginal, så jag avstår, trots att jag gillar bolaget.

Resonerar jag helt orimligt eller vad säger ni? Helt onekligen går kursen upp på bolag jag tycker är dyra.              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar