lördag 29 mars 2014

Slutar med budgetuppföljning

Tänker lyfta frågan hur sparande och budget påverkar ens beteende både på gott och ont. Om vi tar budget först. Att ha kontroll över sina utgifter tycker jag är en självklarhet och jag tror att personer i allmänhet behöver få bättre kontroll. För en person som i grunden är sparsam kan det påverka beteendet negativt. För mig har det i alla fall gjort det!

Det jag har märkt sedan jag aktivt börjat kategorisera och gå igenom mina utgifter månad för månad är att jag börjat "överspara". Jag sparar som bas runt 35-40% av min nettolön som jag sätter av till ett aktiekonto. Resterande del av lönen sätter jag över till ett utgiftskonto. Det som har hänt sedan jag började med budgetuppföljning är att jag börjat spara även på utgiftskontot. Det handlar inte om några jättesummor men 1 000-2 000 kronor per månad som läggs på en ny pengahög. Sättet jag har sparat dessa pengar är att helt enkelt sluta göra saker. Att välja bort en utekväll, ett restaurangbesök eller en resa. En månad för mig handlar inte om att ha full aktivitet (och ha så roligt som möjligt) utan att maximera mitt sparande. Det beteendet är i längden skadligt då man isolerar sig. Och vad är poängen att ha massa pengar ifall du är ensam?

Därför har jag nu bestämt följande: (1) Jag slutar med budgetuppföljning (2) Nivån på sparandet ska gå mer mot en restpost efter full aktivitet än en fast nivå som idag.

4 kommentarer:

 1. Sunt. Jag började snåla lite och märkte direkt att jag mådde dåligt. Jag kör istället en fast summa (typ) varje månad och lever för resten.

  SvaraRadera
 2. Ja, ska kolla lite vilken nivå som är långsiktig med god marginal. Men tänker jag ska vända på det och istället föra över i slutet på månaden istället för början som nu. Vi får se =) Något mindre sparande blir det i alla fall och mycket mindre fokus på det.

  SvaraRadera
 3. Hej, jag budgeterar för nöje med som måste balansera storleken på spar. I princip har jag 25% spar, 25% nöje, 50% levnadsomkostnader varje månad. Man måste leva som ung inte sitta med fett konto som 65 åring men inte kunna utnyttja pengarna.

  SvaraRadera
 4. Ett riktigt bra inlägg som jag inte har glömt, utan tänkt på gång efter annan. Nu omnämnt även i min blogg
  http://balanspappan.blogspot.se/2014/07/slipmus-borspodden-och-paaappaa-paaappaa.html
  Keep up the good work.

  SvaraRadera