måndag 4 juli 2016

Risker och annat brus

Det finns ett gammalt mattra från Buffet som säger “be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful” och jag har tänkt mycket på det i reflektion över mina egna investeringar. I stort handlar det om exempelvis Brexit eller andra makrohändelser som kommer stjälpa världsekonomin, men som sällan gör det. De kan visserligen skapa nedgångar i aktiepriser när de inträffar, men de skapar sällan varaktiga förluster, ifall man har investerat i rätt typ av tillgångar och inte ligger belånad. I smått (i bolagen) handlar det om att separera på tillfälliga motgångar och saker som långsamt eroderar eller bygger upp en affärsverksamhet.

Tillfälliga motgångar eller specifika händelser, som ger en negativ aktiereaktion, tänkte jag koncentrera mig på i detta inlägg.

De brukar kallas risker. Exempelvis Bahnhofs momsrisk, som jag själv gick på för ett par år sedan, Mr Green (andra spelbolags) licensrisk eller varför inte risken för ett framtida hyrläkarstopp i NGS Group? Allting som är konkret, men som känns som något okontrollerbart, flyr folk ifrån. I sak, brukar det resultera i ett lägre p/e tal jämfört mot andra bolag, branscher eller börsen i helhet. Men, vari ligger egentligen risken?      

För Bahnhofs del inträffade ingenting alls. De höjde priset motsvarande den momshöjning de själva skulle åka på och förlorande minimalt med kunder. Värderingen på bolaget sköt sedan i höjden för att risken hade försvunnit.

För Mr Greens del åkte de på en saftig skattesmäll i Österrike som har påverkat både resultat och affärsverksamhet rätt väsentligt.

För NGS Group, vet vi ännu inte riktigt, men det har funnits stopp tidigare och det finns flera pågående i några olika län. Affärsmodellen och resultatet är dock intakt.

Så, vad är slutsatsen? Ska man helt undvika bolag med konkreta risker i? För egen del har jag inget problem med det, i alla fall inte tills det blir ett konkret problem, som i Mr Greens fall, då är det faktiskt bara att sälja och gå vidare. För som Bahnhof visade, och som Buffet insett, ofta är risker något vi är irrationellt rädda för.              

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar