tisdag 2 juli 2013

Charlie Munger - Human misjudgements


Läste Munger on Human Misjudgments igår. Väldigt intressant med beteendepsykologi i investeringssammanhang och när du sitter i förhandling.

Fyra (finns 22 i ramverket/talet) speciellt intressanta företeelser, ur talet, som jag kommer försöka komma ihåg är: "Reference anchoring", "Conclusions of others", "Deprival super-reaction syndrome", "Liking and disliking bias". Men hela listan är bra att ha på hyllan och läsa åter lite då och då. Läs den du också!

Reference anchoring: Enkelt förklarat går den ut på att utnyttja att människor dömer rättvisa relativt snarare än absolut. "Rea" är ett bra exempel på hur man utnyttjar det. Du säger att någon kostar 1 000 kr men att du nu får 40% rabatt (då blir det automatiskt ett bra pris). I aktiekurser så skulle jag säga att "teknisk analys" är ett försök att strukturera bland annat ett relativt tänkande. Om en kurs går från 1 000 kr till 800 kr så kommer du automatiskt först att tänka att det är billigt och att då folk köper (tänk stödnivåer).

Conclusions of others: Vid speciellt pressade situationer, där man måste agera fort, ser människor sig om och tittar vad andra gör för att få information. Det leder till folkbeteende. I aktiekurser så avspeglas det genom över-/(under)reaktioner på nyheter.

Deprival super-reaction syndrome: Människor överreagerar på försämringar de kan förstå. Att ta bort en fruktkorg på jobbet kan få större konsekvenser än att minska lönehöjningen generellt med 1%. 

Liking and dislinking bias: I korthet, du lyssnar mer på människor du gillar än människor du ogillar. Vilket på sätt och vis är rationellt men bra att komma igång att vara ödmjuk inför all fakta som du blir exponerad för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar